17 маја, 2023.

Почео нови циклус пројекта
„Пријатељ породице 2023“

Привредна комора Србије (ПКС) и Министарство за бригу о породици и демографију започели су данас нови циклус пројекта подршке компанијама које су препознале значај повезивања рада и родитељства „Пријатељ породице 2023“, речено је на конференцији за медије Михаила Весовића, директора Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС и Дарије Кисић, министарке за бригу о породици и демографију.

Основни циљ пројекта „Пријатељ породице“ је подизање свести о значају повезивања рада и родитељства и креирање такве радне средине у којој ће запослени имати могућност да дају свој максимум, а да се истовремено одржи баланс између времена које се проводи на послу и са породицом, истакао је Весовић.

„Највеће ограничење за раст економије у овом тренутку је демографско ограничење. Не може само породица да брине сама о себи, не може само држава да брине о породици, у ту битку морамо да се укључимо сви, па тако и привреда као важан сегмент друштва. Проводимо трећину живота на послу и изузетно је значајно како се запослени осећају на свом радном месту и на који начин им компанија помаже да изађу у сусрет својим породицама“, указао је Весовић.

Данас су компаније забринуте за своју будућност уколико не могу да нађу добре кадрове или уколико не могу да их задрже, додаје Весовић и истиче да подршка компанија усклађивању посла и родитељства дугорочно доприноси квалитету рада и увећању профитабилности и позиције сваког предузећа на тржишту.

Весовић је позвао све менаџере и власнике компанија у Србији да до 12. јуна попуне упитник на сајту www.prijateljporodice.rs и учествују у пројекту.

Министарка Кисић је истакла да је признање „Пријатељ породице 2023“ део заједничких активности које су дефинисане Споразумом о сарадњи Министарства и ПКС, који је потписан у децембру прошле године.

„Основни циљ овог споразума је покретање низа зједничких активности које су усмерене ка побољшању демографске слике и подстицајних пронаталитетних мера. У том смислу је кампања Пријатељ породице од великог значаја, јер заједничким активностима подржавамо породице и родитеље, као и све компаније које послују на друштвено одговоран начин и које спроводе низ мера да би ускладиле родитељство и рад својих запослених“, навела је Кисић.

Министарка је указала да то у данашње време није једноставно, али да постоје сјајни примери друштвено одговорних компанија које добро привређују, а истовремено не запостављају друштвено одговоран концепт, јер је то на добробит свих, запослених и предузећа.

Министарство за бригу о породици и демографију ће у оквиру кампање „Пријатељ породице“, према речима Кисић, подржати и пет малих предузећa која ће, путем пројеката са којима ће се пријавити, показати мере и активности које ће имплементирати, а које за циљ имају што боље усклађен рад са родитељством.

Пројекат „Пријатељ породице 2023“ реализоваће се кроз избор и доделу признања најуспешнијим предузећима, привредним друштвима у Србији, која су у оквиру својих пословних активности и резултатата пословања допринела усклађивању породичних и пословних обавеза и стварању окружења подршке за своје запослене.

Учешће је бесплатно и могу се кандидовати сва привредна друштва која послују на територији Србије, а у избору компанија, најбољих примера „Пријатеља породице 2023“ оцене ће додељивати жири, стручна јавност и запослени у компанијама.

Фото: Ивана Вукотић

Поделите са пријатељима!