31 августа, 2023.

„Пријатељ породице 2023“: за пет најуспешнијих МСП обезбеђено суфинансирање пројеката усклађивања рада и родитељства

За признање Пријатељ породице у акцији коју организују Привредна комора Србије (ПКС) и Министарство за бригу о породици и демографију са циљем подизања свести о значају повезивања рада и родитељства, пријавило се 24 предузећа, од којих 11 великих, 11 малих и средњих и два са већинским државним власништвом. Номинована предузећа активно у свом пословању примењују концепт који подржава породицу, речено је на првој седници жирија у Привредној комори Србије.

Добитници признања „Пријатељ породице“ бирају се на основу утврђене методологије, која обухвата тржишно-финансијске показатеље пословања предузећа, усвојене стандарде и праксу усклађивања рада и родитељства, резултате у тој области, перцепцију екстерне јавности, оцене самих запослених у наведеним предузећима и гласове чланова жирија.

Суштински, вреднују се услови које фирма обезбеђује за квалитетно усклађивање пословног и породичног живота, јачање односа у породици, креирање радне атмосфере у којој запослени могу да дају свој максимум одржавајући баланс између посла и породице, подршка младим људима да се остваре у улози родитеља, али и унапређење пословања, друштвена одговорност и стандарди привређивања.

Захваљујући сарадњи са UNDP-јем, за пет најуспешнијих малих и средњих предузећа, осим престижног признања „Пријатељ породице“, обезбеђено је и суфинансирање пројеката из области усклађивања рада и родитељства, што представља новину у односу на претходне акције, истакнуто је на седници жирија, на којој су размотрене појединачне пријаве и оцењивани пројекти.

Гласање екстерне јавности завршено је 15. августа, а на сајту prijateljporodice.rs, регистовано је укупно 10.894 гласача, који су гласали за своје фаворите међу 24 пријављене фирме у категорији великих, малих и средњих и већински државних предузећа.Уједно je свој став о иницијативама на пољу усклађивања породичног живота и рада дало и близу 2300 запослених у номинованим предузећима, у анонимној анкети.

Следећа седница жирија на којој ће бити донета финална одлука и коначан избор најбољих фирми на основу свих параметара методологије, планирана је за септембар, а свечаност проглашења победника и доделе признања „Пријатељ породице 2023“ биће организована током јесени.

Поделите са пријатељима!