Историјат:

Акција „Пријатељ породице 2018“

На иницијативу Владе Републике Србије, на челу са премијерком Аном Брнабић а у сарадњи са Кабинетом министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, као допринос активностима Владе Републике Србије на пољу популационе политике и у циљу подизања свести о значају усклађивања породичног и пословног живота, Привредна комора Србије покренула је акцију „Пријатељ породице“.

Основни циљ акције био је подизање свести о значају повезивања рада и родитељства и креирање продуктивне атмосфере у којој ће запослени имати могућност да пруже свој максимум на радном месту, а да истовремено одрже баланс између посла и породице.

Организатори акције желели су да истакну најбоље примере усклађивања посла и породичног живота и тиме укађу на важност синергије у циљу постизања најбољих резултата за предузеће, запосленог и друштвену заједницу у целини.

Током пролећа и лета 2018. године направљен је концепт акције „Пријатељ породице“, а у креирању методологије избора најбољих пошло се од анализе водећих светских признања и сертификата у области усклађивања рада и родитељства и препознавања и истицања family-friendly предузећа. У сврху избора најбољих предузећа, припремљена је оригинална методологија, која је била у складу са примерима најразвијенијих светских методологија у тој области, уз узимања у обзир конкретних циљева Пројекта и пословне праксе и законодавног оквира Републике Србије. Пре свега су проучене методологије и резултати следећих награда/признања/индекса/сертификата: Der berufundfamilie-Index i Zertifikat – Nemačka i Austrija ; “Certifikat – Družini prijazno podjetje” – Slovenija; Family Friendly Employer Awards – Velika Britanija; Family-Friendly Employers Award Scheme – Hong Kong; Working Mother 100 Best Companies – SAD; Excellence in Work-Life Balance Award – SAD.

Иницијално је било предвиђено да се признања додељују у три категорије:

 • Мала и средња предузећа (два признања)
 • Велика предузећа (два признања)
 • Јавна предузећа / већински државна предузећа (једно признање)

Почетком новембра 2018. године расписан је јавни позив. Укупно се, до краја новембра, пријавило 24 предузећа, и то 11 из категорије Мала и средња предузећа, 10 у категорији Великих предузећа и 3 из категорије Јавна предузећа / већински државна предузећа .

За потребу дефинисања основних стратешких праваца и избора награђених, формиран је стручни жири, састављен од представника Привредне коморе Србије,  Кабинетa министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику и истакнутих стручњака у бројним областима. Жири акције „Пријатељ породице 2018“ радио је у саставу:

 • Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије
 • Проф. др Славица Ђукић Дејановић, Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику
 • Зоран Ђорђевић, Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
 • Горан Кнежевић, Министар привреде
 • Илија Церовић, в.д. директора Телевизије Србије, Главни и одговорни уредник Образовно-научног програма
 • Михаило Весовић, саветник председника Привредне коморе Србије
 • Маја Кремић, Национална директорка Фондације Новак Ђоковић

Завршна седница Жирија акције „Пријатељ породице 2018“ одржана је  крајем децембра 2018. године. Жири је, након анализе пристиглих пријава и резултата остварених у различитим областима усклађивања рада и родитељства,  одлучио да у категорији Јавна предузећа / већински државна предузећа не додели признање, да у категорији Мала и средња предузећа додели једно, а у категорији Велика предузећа три признања. Добитници признања „Пријатељ породице 2018“ постали су, одлуком жирија:

 • Металац а.д., Горњи Милановац
 • MK Group doo, Београд
 • VIP mobile doo, Београд
 • Босис, Ваљево

Проглашење добитника и додела признања обављени су 26.06.2019. године у Привредној комори Србије.