Eko Step Pellet

Eko Step Pellet броји 46 радника, од којих су 14 родитељи млађе деце до 12 година. Фирма се бави производњом сертификованог пелета у аутоматизованом режиму рада. Већи део колектива чини мушка популација у фирми и 5 жена. У фирми имамо једну самохрану мајку и једног самохраног оца.

Број деце у фирми – од 46 радника њих 20, тј. 43,5% радника, је родитељ детета које има до 18. година, по два детета имају њих 8, тј. 17,4% запослених, док по 3 детета имају њих 2, тј. 4,4% запослених, а у скорој будућности очекујемо још једног тату који ће добити 3. принову. Имамо то задовољство да нам је један радник тата четворо дивних детета. Колектив је доста млад тако да имамо доста омладине која ће тек да се упушта у брачне воде и чарима породице. Свакако, наше је да им будемо ветар у леђа и да им олакшамо да могу добро балансирати између посла и породице.

Фирма пружа финансијску помоћ запосленим родитељима како би на тај начин подржали родитељство и наталитет. Приликом рођења првог, другог или трећег (или више) детета уплаћује се родитељу (мајци или оцу) једнократна финансијска помоћ у износу (неопорезиви) који је прописан законом.

Флексибилно радно време (прерасподела радног времена, рад од куће и избор смене).

Запослени може уз претходну најаву и у договору са надређеним и са колегама да услед непредвиђених околности, или одређених обавеза раније изађу са посла или да замене смену и да се посвете деци и породици, као и да могу лакше да организују чување деце или старијих чланова свог домаћинства. Ово је веома погодно за преузимање деце из вртића или школе, нарочито када су оба родитеља запослена.

За време пандемије изазване корона вирусом био је актуелан рад од куће колико је природа посла то дозвољавала, радници су примали регуларне плате и били осигурани и обезбеђени у тим месецима од стране компаније. Сам рад од куће омогућава да се више проведе времена са децом, да се добро организује време за рад и бригу о детету.

Запосленим родитељима пружамо могућност избора рада у сменама, и на тај начин обезбеђују бољу организацију између супруге/супруга и веће укључивање родитеља у заједничком чувању деце, брига о њима и само „присуство“ у свим периодима њиховог одрастања. Такође је могуће коришћење родитељског одуства од стране очева, уколико је то потребно. Одмори се исто усклађују са потребама родитеља који имају малу децу.

Стало нам је до наших запослених и њихових породица. Ове године, као и претходних, спроведена је акција уређења простора за малишане у установама где наши запослени имају децу. Ове године је то дечије игралиште у Основној школи и вртић у Табановцу где деца наших запослених бораве и похађају наставу. Такође се помаже и спортким удружењима, културно уметничким друштвима, локалним манифестацијама, у којима тренирају или учествују деца наших запослених.

За наше најмлађе, на крају сваке године, постоји осмишљени програм где учествују запослени родитељи са својим малишанима, врши се додела пакетића уз маскоту Деда Мраза и дружење уз креативну радионицу. За дан фирме у септембру организује се дружење са нашим запосленима и њиховим породицама, одржавају се разноврсне радионице на тему екологије и очувања животне средине.

У кругу фабрике постоји кутак за кућне љубимце који доприносе добром расположењу запослених и доносе радост деци запослених кад год нас посећују.

Фирма пружа подршку запосленом и његовој породици у ситуацијама када треба славити, али и у тешким ситуацијама (смрт најближих, развод, болест), како путем финансијске подршке, тако и подршке својих колега и надређених, као једне велике породице.

Такође, имамо добру сарадњу са сестринским фирмама, које се баве различитим делатностима, а наши запослени имају могућност да користе њихове услуге уз разне погодности и бенефите.

www.ekostep-pellet.rs