Металац

Уједињени у мисији: Да нам деца буду здрава!

Почетком 2022. године десио се, можемо слободно рећи, феномен. Једна компанија из срца Србије учинила је нешто што је слабо кад, готово никад, виђено на овим просторима. Компанија Металац из Горњег Милановца је у марту прошле године, након што је тадашња представница Србије на Евровизији, Ана Ђурић Констракта однела победу на фестивалу ’’Песма за Евровизију’’, понудила победници специјални поклон, лавор и бокал, који се одавно нису нашли у Металчевом производном асортиману, али прича која Вас очекује је заправо и разлог зашто је Металац изабрао да поново произведе тај старински сет за хигијену.

Уметница је првобитно ’’контактирана’’ путем Twitter-a. Вероватно се сећате: ’’Знате ли неког ко зна Констракту?’’. Недуго затим одговор је стигао с највишег врха, односно Констракта је објавила на свом инстаграм профилу ’’Знам ја Констракту’’ и таговала Металац. Након убрзо креираног контакта дошло је до првих разговора, након којих је установљено да утицај уметнице и Металца на друштвеним мрежама и у медијском простору може да произведе нешто много више од једног, до тог момента обичног, сета за хигијену.

Констракта&Металац (тада први пут написани овако заједно) су баш под тим именом договорили производњу лимитиране серије од 500 сетова за хигијену, по цени од 5000 динара који ће бити намењени изградњи Родитељске куће Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР). Констракта је са својим новим сетом отпутовала у Торино, а Металац је искористио популарност коју има на друштвеним мрежама, превасходно на Twitter-у, да анимира људе, а првенствено подигне свест о значају пројеката подршке родитељима чија се деца боре са опаком болешћу. Почела је акција ’’Да нам деца буду здрава!’’. Производни погони Металац Посуђа су увелико стварали сетове, док је Twitter налог Компаније објашњавао заинтересованима како да дођу до овог раритета, и шта све тај сет са собом носи, односно коме помаже.

Уочи финалне вечери Евровизије, на друштвеним мрежама Компаније Металац, објављено је да је продат и последњи од 500 сетова лавора и бокала, из лимитиране серије, који су од самог старта прављени вођени мисијом да нам деца буду здрава.

Епилог: 2.500.000 милиона динара за изградњу Родитељске куће у Београду, у којој ће, током лечења, боравити деца оболела од рака са својим родитељима. – Наш циљ се остварио. Данас смо и званично, са Констрактом, уручили новац НУРДОР-у. Јер деца морају бити здрава! – објављено је на друштвеним мрежама Компаније Металац. – НУРДОР може рачунати на помоћ и подршку Фондације Металац и у наредним активностима, јер посвећност и труд запослених и волонтера НУРДОР-а заслужују велику пажњу и поштовање. Заједно малим корацима до великих дела јер деца морају бити здрава! – изјавио је након сусрета са запосленима и волонтерима Нурдора, председник Управног одбора Фондације Металац и директор Металац Посуђа, Стојан Словић, који је заједно са Аном Ђурић Констрактом, званично уручио донацију председници НУРДОР-а Јоланд Корори.

Зашто је све ово важно?

Када се породица суочи са дијагнозом најтеже болести, то може бити јако емотивно и болно искуство за целу породицу. Родитељи пролазе кроз шок, страх, неизвесност и тугу. Родитељи чија деца болују од ове опаке болести често морају да се носе с бројним медицинским информацијама, третманима, лековима, процедурама, што, сложићете се, није лако, ни једноставно. Као иницијални покретач оваквог пројекта, имали смо прилику да се повежемо са људима који се против таквих ствари боре. Да донекле осетимо њихове страхове, и наспрам свега смогнемо снаге и нађемо начин да им бар мало олакшамо. Родитељска кућа? Поред тога што нам је најважније да нам деца буду здрава, јако је битно да не буду сама! Овом акцијом потрудили смо се да подигнемо свест људима, као и да учествујемо у изградњи родитељске куће у којој ће деца побеђивати опаку болест, заједно са својим родитељима. Желели смо да будемо та кап у мору и део нечега што ће сутра малишанима измамити осмех. Металац остаје доследан друштвено одговорном пословању и позива све да сличним акцијама и примерима покажемо да можемо да помогнемо, олакшамо, будемо од користи, уједињени у борби – да нам деца буду здрава!

https://www.metalac.com/